Hírlevél feliratkozás

Bioételek, bajuszok és viseletek is versenyeznek a pásztortalálkozón

pasztortalalkozoVókonya – Főzőverseny, remek muzskusok, különleges néprajzi előadások, táncház, kirakodóvásár egyaránt várja a közönséget ezen az ingyenesen látogatható rendezvényen. Nagy élet folyik ezen a hétvégén Vókonyán, a pusztában. Péntek este a híres csillagász, Grandpierre Attila (aki egyben a Vágtázó Halottkémek frontembere is) tart előadást Jelképeink a csillagos égen címmel. Szombaton pásztorszentélyt avatnak – s ezen az eseményen miniszter is jelen lesz, valamint magas rangú egyházi méltóságok, illetve a szerves műveltség kiváló szakemberei, alkotói –, vasárnap, augusztus 30-án pedig immár a 13. országos bio főzőversenyt, pásztortalálkozót és pajta konferenciát rendezik meg. (A Balmazújváros és Tiszacsege összekötő útnon, a 12-es kilométernél, a Nádas kapunál.)

A program Rózsa Péter, az ismert biogazda köszöntőjével indul 10 órakor, ezt Roszik Péter, a Biokontroll Hungária ügyvezetőjének előadása követi, aki a hazai bioélelmiszerekről beszél majd. 10.30-kor az elhunyt pásztorokról emlékeznek meg a bitangkarónál, majd a háromgémű kútnál Hortobágy Örökös Pásztorait köszönti Kaló Imre, a híres szomolyai borász.

13 órakor az idén 70 éves kitűnő festő és néprajztudós, Makoldi Sándor tart előadását A világ jelképrendszere egy hortobágyi pásztorszarun címmel, 14 órától pedig Kunkovács László fotóművész A magyarok ősfoglalkozása – a kisszerszámos halászat című előadása következik.

Mindezekkel természetesen folyamatosan a gasztronómia is szerepet kap a rendezvényen. 12.30 és 14 óra között a versenyételekkel ismerkedik a zsűri. Fontos feltétel, hogy azok főzhetnek itt, akik előzetesen jelentkeztek, s természetesen csakis bioételekkel lehetett nevezni.

A vendégek szórakoztatásáról remek muzsikusok gondoskodnak: Bárdosi Ildikó, Kerekes-Polgár Lilla, Molnár Miklós és bandája, a Bárándi Citerások, a Kadarcs nézenei együttes, a csíkcsobotfalvi Antal Imre és bandája, a Magyar Dudások Juhász Zoltánnal és Maricsek Józseffel, a Kuckó művésztanya, valamint délvidéki tamburások, furulyások, dudások – valamint Hajdú és Bihar megyék neves néptáncegyüttesei (ahogy a meghívón olvashattuk).

Lesz bajuszverseny is ezen a napon, kézműves termékek bemutatója és vására, táncház, gyermekjátszóház, népi játékok – a bátrak pedig akár szamárhátra is pattanhatnak.

A neves mesterszakácsokból álló zsűri – Boros László, Németh László, Varga István és Fehér Gábor – az elkészült ételeket fogja értékelni. A viseleteket pedig Galánfi András, Vajda Mária és Beszprémy Katalin zsűrizi.

A rendezvény ingyenesen látogatható!