Hírlevél feliratkozás

Pásztorszentélyt avatnak a balmazújvárosi biogazda birtokán

pasztorszentelyVókonya – Hatalmas ünnepségre készülnek Vókonyán: a magyar népművészet és hagyomány dicsőségét hirdeti az új kápolna. Nem akármilyen esemény helyszíne lesz a napokban Vókonya. Különleges pásztorszentélyt avatnak szombaton a Balmazújváros közelében található pusztán. A szentély Rózsa Péter, az országszerte ismert balmazújvárosi biogazda anyagi segítségével, a saját területén jött létre. A kulcsszó itt is a hagyomány: a körtemplom alakú szentély falain a magyar pásztor tradíció legkiválóbb ábrázolásai vannak – tükrösök, oltár-tükrösök, sótartók, kelengyeládák, tülkök, borotvatokok stb. – az idén 70 éves kitűnő festő és néprajztudós, Makoldi Sándor által átgondolt mintakincseiből válogatva. Mint a Dobogó portálon olvasható: a mennyezet pedig a híres mennyező mesterek szellemiségében készült, úgy hogy a jeles napokon az ablakokból bevetődő fény egy teljes üdvtörténeti rendet olvashat le a falakról és a mennyezetről egyaránt. Az altemplomban szintén ezen mintakincsek kaptak helyet, de már úgy, hogy a fénytelen helyiségben felragyognak szemünk láttára életünk rendező elvei. A kapuk, a faragások, de még a szentély csúcsdísze is, mind-mind a magyar népművészet és a magyar hagyomány halhatatlanságát és dicsőségét örökítik meg.

Augusztus 29-én a pásztorszentély avatására nem mindennapi vendégek érkeznek a vókonyai pusztára. Mint a meghívóban olvashattuk, az egyházi méltóságok sorában ott lesz Fekete Károly református és Bosák Nándor római katolikus püspök, de megtiszteli jelenlétével az eseményt Balog Zoltán miniszter is. Az avatóünnepséget 10 és 12 óra között fogják tartani, ezt követően pedig különleges lakomát tartanak. Ennek a házigazdája Rózsa Péter lesz, s programját vőfélyek színesítik, akik szerte a Kárpát-medencéből érkeznek: Gyönyörű Zsigmond Földesről, Bacskai Béla Kárpátaljáról (Szalókáról), Balázs Antal az erdélyi Sepsiszentgyörgyről, Cser György Nagykanizsáról, Mezei Lajos a felvidéki Borzsaváról, Szilágyi József pedig a vajdasági Kishegyesről. Az ételek mellé szintén neves borászok tételei kerülnek a poharakba: többek között Balla Géza, Kaló Imre, Szepsy István borai.

A program 14 és 17 óra között Pap Gábor művészettörténész és Makoldi Sándor festőművész előadásaival folytatódik, akik a kápolna jelképrendszerét elemzik. Kenyeres Imre a Hortobágyra elhurcoltakra emlékezik, s ekkor köszöntik a Magyar Hagyomány Jó Pásztorait is –Molnár V. József magyarságkutatót, Győri László szobrászművészt, Galánfi András fafargót, Kovács Zoltán szarufaragót, Buglyó Péter kádármestert és Végvári József nyelvész a már említett Pap Gábor és Makoldi Sándor mellett. Az ünnepelteket Gyöngy Péter köszönti.

A szombati rendezvénynek lesz némi előzménye is: péntek este Grandpierre Attila csillagász tart előadást jelképeink a csillagos égen címmel a vókonyai pusztában. De lesz ekkor pásztortűz is, melynek hangulatához Kerekes-Polgár Lilla, Bárdosi Ildikó és Molnár Miklós járul hozzá a zenekarával.

forrás:dehir