Hírlevél feliratkozás

Ötvözni kell a hagyományos gazdálkodást a modern, 21. századi szemlélettel - hangsúlyozta újságíróknak nyilatkozva Áder János köztársasági elnök szerdán a Balmazújvároshoz tartozó Virágoskúton, ahol egy biogazdaságot keresett fel Hajdú-Bihar megyei látogatása során.rozsaader1

Az államfő kifejtette: a biogazdálkodás választ ad az előttünk álló évszázad egyik kulcskérdésére, arra, hogyan lehet sok vegyszer felhasználása nélkül jó minőségű élelmiszert előállítani, vagy az állatokat hagyományos módszerek szerint tartva élelmiszert előállítani. Az elmúlt évtizedekben a termés és a hozam növelése érdekében “számolatlanul, meggondolatlanul, a következmények mérlegelése nélkül” használt a mezőgazdaság antibiotikumokat, vegyszereket – mondta Áder János, hozzátéve: el kellene gondolkodni azon, hogy ennek a korszaknak véget vetünk, mert a negatív hatások egyre nyilvánvalóbbak.

A köztársasági elnök napjaink egyik kulcskérdésének nevezte, hogy betartjuk, betartatjuk-e az élelmiszerbiztonsági előírásokat: “nem bürokratikus akadályokat kell gördíteni a biotermékek előállítása, piacra jutása elé, hanem az egyébként rossz minőségű termékek piacra jutását kell megakadályozni”. Meglátása szerint ebben “a hatóságok nem kellő hatékonysággal járnak el”.

92511 orig bioDebrecentől nem messze, Balmazújváros és Hajdúnánás között valódi csoda születik.
Ilyet mesekönyvben is ritkán látni, bár aki ismeri Rózsa Pétert, a virágoskúti gazdát, tudhatja, hogy az elképzelhetetlent is megvalósítja. Balmazújvároson, a hajdúnánási bekötőút közelében az ország legnagyobb biobirodalmát igazgatja, amihez hamarosan szervesen kapcsolódik a körülbelül 200 fő befogadására alkalmas, várhatóan szeptemberre elkészülő biocsárda. A szándék szerint rendezvényeknek és esküvőknek helyet adó épületet a Kossuth-díjas Makovecz Imre kezdte tervezni, majd a neves építész halála után tanítványa, Dósa Papp Tamás álmodta papírra. A Rege a csodaszarsvasról című mennyezeti festményt Makoldi Sándor készítette, a 12 tartóoszlopot Győri László és Tóth Zoltán faragta, a berendezési tárgyak egytől egyig kézművesek munkái. A pincerészben látványérlelők (sonka, kolbász, szalonna, sajt) várják majd a vendégeket, továbbá bio ételekből és italokból lehet választani. A biocsárda mellett felépített öt parasztház a Kárpát-medence öt tájegységét jeleníti meg.

Rózsa PéterDebrecen – Már egy esztendeje, hogy megnyitott a régi városháza alatt ez az üzlet, ami lényegesen több, mint egy bolt, ahol sok mindent lehet kapni.
Ha mesehős lenne, azt írhatnánk róla, hírét és nevét hetedhét határon túl is ismerik. Ám Rózsa Péter, a balmazújvárosi biogazda nem mesehős, hanem nagyon is valóságos személyiség, akivel kapcsolatban természetesen és nyilvánvalóan képben lehetnek azok, akiket vonz a puszta világa, akik fontosnak tartják a hagyományt, a paraszti kultúra és gazdálkodás értékeinek megőrzését. A balmazújvárosi gazdával főzőversenyeken, pásztortalálkozókon vagy akár hortobágyi birtokán is lehet találkozni. Olykor még az egyetemek világában is, hiszen időről időre leendő kertészmérnököknek tart előadást egyedi kertészeti módszereiről. Rózsa Péter több mint 35 éve gazdálkodik, és 15-16 éve pedig úgy döntött, hogy a biogazdálkodás mellett kötelezi el magát. Nem lehet véletlen, hogy tőle – mint azt egy korábbi cikkünkben is írtuk – még a köztársasági elnök vagy Halász Judit is szívesen vásárol.

pasztortalalkozoVókonya – Főzőverseny, remek muzskusok, különleges néprajzi előadások, táncház, kirakodóvásár egyaránt várja a közönséget ezen az ingyenesen látogatható rendezvényen. Nagy élet folyik ezen a hétvégén Vókonyán, a pusztában. Péntek este a híres csillagász, Grandpierre Attila (aki egyben a Vágtázó Halottkémek frontembere is) tart előadást Jelképeink a csillagos égen címmel. Szombaton pásztorszentélyt avatnak – s ezen az eseményen miniszter is jelen lesz, valamint magas rangú egyházi méltóságok, illetve a szerves műveltség kiváló szakemberei, alkotói –, vasárnap, augusztus 30-án pedig immár a 13. országos bio főzőversenyt, pásztortalálkozót és pajta konferenciát rendezik meg. (A Balmazújváros és Tiszacsege összekötő útnon, a 12-es kilométernél, a Nádas kapunál.)

A program Rózsa Péter, az ismert biogazda köszöntőjével indul 10 órakor, ezt Roszik Péter, a Biokontroll Hungária ügyvezetőjének előadása követi, aki a hazai bioélelmiszerekről beszél majd. 10.30-kor az elhunyt pásztorokról emlékeznek meg a bitangkarónál, majd a háromgémű kútnál Hortobágy Örökös Pásztorait köszönti Kaló Imre, a híres szomolyai borász.

pasztorszentelyVókonya – Hatalmas ünnepségre készülnek Vókonyán: a magyar népművészet és hagyomány dicsőségét hirdeti az új kápolna. Nem akármilyen esemény helyszíne lesz a napokban Vókonya. Különleges pásztorszentélyt avatnak szombaton a Balmazújváros közelében található pusztán. A szentély Rózsa Péter, az országszerte ismert balmazújvárosi biogazda anyagi segítségével, a saját területén jött létre. A kulcsszó itt is a hagyomány: a körtemplom alakú szentély falain a magyar pásztor tradíció legkiválóbb ábrázolásai vannak – tükrösök, oltár-tükrösök, sótartók, kelengyeládák, tülkök, borotvatokok stb. – az idén 70 éves kitűnő festő és néprajztudós, Makoldi Sándor által átgondolt mintakincseiből válogatva. Mint a Dobogó portálon olvasható: a mennyezet pedig a híres mennyező mesterek szellemiségében készült, úgy hogy a jeles napokon az ablakokból bevetődő fény egy teljes üdvtörténeti rendet olvashat le a falakról és a mennyezetről egyaránt. Az altemplomban szintén ezen mintakincsek kaptak helyet, de már úgy, hogy a fénytelen helyiségben felragyognak szemünk láttára életünk rendező elvei. A kapuk, a faragások, de még a szentély csúcsdísze is, mind-mind a magyar népművészet és a magyar hagyomány halhatatlanságát és dicsőségét örökítik meg.

debreceni mintaboltVirágoskút: ahol a gazda nem viccel

Szamártej is kapható az új debreceni bioboltban.
Emberélet kioltására alkalmas méretű tábla sós és füstölt szalonnák, messzire futó illatú, gyönyörű pár kolbászok és kedélyes népdalok köszöntötték a Piac utcán az érdeklődőket a Virágoskúti Biobolt pénteki megnyitóján. A városháza árkádjainak közvetlen szomszédságában kialakított üzlet több, a fát lélekig ismerő mesterember keze munkáját dicséri; a külcsín mellett azonban a tartalom is lenyűgöző: a mangalica termékektől a padlizsánkrémen át a friss sárgarépáig és a gyógyteákig rengeteg egészséges finomság megtalálható. És még annál is több. Aki járt valaha a Balmazújváros és Tiszacsege közötti Vókonyán, ahol augusztus végén hagyományosan pásztorok találkoznak és bioételek főnek, az tudja, a Virágoskút Kertészeti Kft-t – és mostantól a debreceni üzletet – jegyző biogazda, Rózsa Péter nem viccel a minőséggel.

Kattintson a képre a folytatáshoz!

bionap balmazujvarosonBionap Balmazújvároson
Az évek óta megszokott, és sokunk által várt nyílt napra az idén is sor került Balmazújvároson, a Virágoskút biogazdaságban. Rózsa Péter gazda és egész családja, valamint munkatársai várták a látogatókat szakmai beszélgetésre, a növények és állatok megtekintésére, és sok finom falatra. Volt is vendég, a délelőtt folyamán voltunk vagy százan, de folyamatosan cserélődtek az érdekelődők.

1. oldal / 2